Bakgrund

Första kontakten med hund, var familjens blandras Tjorven som fanns när jag var liten, en blandning mellan collie och pudel. När denna tik gått ur tiden så tog det flera år innan Bamse, en svart labrador gjorde inträde i familjen. Tyvärr drabbades han av flera åkommor och avlivades i ganska ung ålder. Bamse var dock den första hunden som jag gick på kurs med i SBK:s regi. Det dröjde dock ytterligare några år innan mitt ”riktiga” hundintresse föddes. Närmare bestämt 1990.

Min dåvarande sambo fick bl.a. en australian cattledoghane (ACD) Aramis som skulle omplaceras på grund av sitt beteende. Aramis var en omplaceringshund som var riktigt hanhundselak och tokstressad i närheten av andra hanar, men han var alltid snäll med människor. Det fick mig då att fundera på om alla ACD var så jobbiga, så jag åkte och hämtade Doris ifrån Tisnarvikens kennel på prov. Hon var då 4 ½ månad och väldigt försynt. Ja, hon blev ju kvar hos mig som väntat!

Sedan dess är jag helfrälst på rasen ACD och den passar mig som hand i handske. Efter några år registrerade jag kennelnamn och 1995 tog jag en kull på Doris, som resulterade i tre valpar. ( se vidare under A-kullen ). Ur A-kullen sparade jag Ambra som då blev en av landets mest meriterade tikar.  Ambra blev tyvärr aldrig dräktig trots flera parningar, så vid 2003 importerade jag tiken Wallaroo Goldrush "Rusa". (se mer Om Kenneln och Hundarna) 

När det gäller mina egna hundkunskaper, så är jag utbildad SBK instruktör, Räddningshundsinstruktör, tävlingsledare A & B, samt MI och MII figurant för MH/MT och jag kommer under hösten att utbilda mig även till A-figurant och testledare för MH/MT. Mitt intresse är numera dock störst för bruksarbete. Tidigare så höll jag på mycket med terrängsök(eftersök),vattensök och räddningshund. Till vardags arbetar jag  heltid som hundförare, så att kombinera sitt största intresse med sitt yrke känns väldigt förmånligt!

Jag har deltagit i tre Tjänstehunds SM för räddningshundar, med blandade resultat och var 2011 med på Brukshund SM i Skydd.  Där fick jag och Rusa skriva lite rashistoria, Rusa blev nämligen den första Australian Cattle Dog som  har deltagit på ett SM genom tiderna, att sedan få göra det i en så otippad gren som skyddet för rasen, kändes otroligt roligt! Jag kommer alltid att känna en oerhörd tacksamhet över denna underbara hund och vad vi har nått!!


Både Rusa & Chilra har tyvärr fått somna in, båda drabbades av elakartade tumörer när de blev äldre! Till slut fanns inte så mycket kvar att välja på, än att dessa ljuvliga underbara tikar fick somna in med ca. 1 ½ års mellanrum. Zanthos tog jag i november 2017 ur tjänst som polishund. Hans skallskada sedan två år tillbaka, började göra sig påmind vid större belastning i träning/uppkörning och visade sig framför allt vid räddningssöket där han som "tappade tråden" men kom tillbaka igen bara efter några minuter. Han mår inget dåligt och går på  daglig medicinering som håller kramperna borta. Idag är han hos goda vännen Tina i Stockholm, han kommer där köras upp som väktarhund och det är ett betydligt mindre ansträngande fysiskt arbete, för arbetsvilja, livsglädje och motivation har han fortfarande gott om. Yaro som var tänkt som polishund efter sin ypperliga L-test, blev det helt om halt för inom Svenska Polisen. Detta på grund av att han fick 1-2 på Ed, till en början var det inga problem men det gjordes däremot en helomvändning i besluten och jag skulle inte få köra upp honom. Det slutade med att jag sålde tillbaka honom till Danmark, denna gången till Danska Polisen som inte såg några som helst problem kring hans Ed fel. Idag utbildas han till Polishund på Färöarna hos sin nya husse Jan Eli!!

Just nu har jag bara Ess hemma som tränings och tävlingshund, men förhoppningsvis så kommer flocken att utökas med en blå Acd-tik inom en snar framtid!

Jag ser alltid fram emot kommande tävlingssäsonger, där målen är att försöka förbättra tidigare resultat. Det viktigaste är dock att vi och hundarna får vara friska och krya, samt att jag kan ha och få fram bra valpar till fler personer som är genuint intresserade av ACD i arbete!